3-stan - Daroval som dušu bielemu papieru

V piatok 24.februára o 18:00 hodine otvorí Fotogaléria Trafačka výstavu českého surrealistického fotografa Ladislava Nekudu z Brna, ktorý tvorí pod umeleckým menom 3-stan a jeho dvoch hostí z Košíc - Alex W.Kiss, kaviarenský povaľač , majúci rád tupé uhly a Marek Suja, ktorý sa nesnaží robiť umenie, odhaľovaním lásky vytvára pseudoilúziu. Hudobný hosť: Ondrej Vydarený.

            Ladisla Nekuda sa narodil v Bratislave, žije v Brne. Začiatky fotografa samouka boli ťažké, autor sa však vyprofiloval veľmi rýchlo. Opustil chémiu jednoduchýh prvoplánových odkazov a vybral sa po špirále pochybností a objavov rýchle nahor. V jeho tvorbe je jasne badateľný vplyv surrealizmu a jeho významného predstaviteľa Sarvadora Daliho. Nájdeme v nej zobrazenie snových svetov, koláží, útržkov zneužitej reality, ale aj postavy z mytológie. Prostredníctvom 3-stanových diel sa nám predstavuje surrealizmus postmodernej doby. doby, v ktorej snaha po konceptuálnej tvorbe tvrdo popiera všetky akademizmy a všetky postupy skostnantených -izmov, medzi ktoré patrí aj autorov obľúbený surrealizmus.

"Múzy přicházející z jinosvětů. Bytosti bez tváře, s těly žen v hadí kůži  a povahou mladého Mefistofela, žádajíc o lidskou pozornost za zdmi apatie."

3-stan nám ukazuje, že v jeho mysli sa skrýva imaginatívny, fantazijný svet. Aj keď má každé dielo svoj význam, divákovi nič nepredkladá a interpretácie je celkom ponechaná na ňom samom. Napriek tomu, že sa väčšina fotografií môže zdať kontroverzná a v každom prípade nekonvenčná, nesnaží sa urážať. Naopak, usiluje sa o zachytenie snov, predstáv, pocitov, myšlienok ako je to typické pre celý smer surrealizmu.

Alex W.Kiss vo svojej tvorbe zachováva ženskú krásu z jeho pohľadu, teda ako skulptúry, hmoty, ktorá je kreovateľná do podoby v akej ju vídava vo svojich snoch presiaknutými atmosférou diel Tima Burtona. Najlepšie sa mu tvorí po posední v kaviarni, kde sledujúc dym z cigariet si predstavuje ohybnosti a tajomstvá ženskej duše i tela.

Marek Suja, po tom čo zavesil komerčnú fotografiu na klinec, si zakladá na kvalite zhotovenia. Je progresívny v rámci analógovej fotografie, pričom kladie minimálny dôraz na grafický postproces, aby divákovi priniesol kúzlo zrna bez zbytočných zásahov.

            Naoko nesúrodá trojica. Na prvý pohľad sa zdá, že každý z autorov sa uberá vlastným smerom. Avšak, element, ktorý je prítomný u všetkých troch autorov, tvorí dokonalý pôžitok. Výstava potrvá do 23.marca.

Dnes sa v Trafačke deje toto:

Celoročná ponuka fotokurzov
Uto 02.01.2018 09:00 -
Pon 31.12.2040 20:00
9,5€ / hod. / kurz

OTVÁRACIE HODINY
Pondelok - 10:00- 22:30
Utorok - 10:00- 22:30
Streda - 10:00- 22:30
Štvrtok - 10:00- 22:30
Piatok - 10:00- 24:00
Sobota - 13.00- 24:00
Nedeľa- 13.00- 23:00

Otváracie hodiny sa môžu meniť nariadením vlády SR.