hľadať

Profily osobností











viac osobností 
Bleskové rozhovory






viac rozhovorov 
Foto týždňa

Na najväčšom sídlisku v Nitre sa opäť rozložil cirkus.

 

Partneri
 
  
  

 

 

Užitočné linky
  • Vlaky
    (vyhľadávanie vlakového spojenia, online poloha a meškanie vlakov, nákup lístkov cez internet, lanovky)
  • Medzimestské autobusy
    (cestovné poriadky, nákup lístkov cez internet, autobusy do Európy)
  • Prímestské autobusy
    (cestovné poriadky, informácie, obchodné miesta)

 

(poradňa, reklamácie, nebezpečné výrobky)

 

 

(vyhľadávanie LV, katastrálna mapa, elektronické formuláre)

(zistenie bonity pôdy, pôdny portál)

(územné rozhodnutie, stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie, ohlásenie drobnej stavby)

(číslovanie stavieb, vystavenie výpisu)

(daňové priznanie, ohlásenie k miestnemu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady)

(program, kontakty na pracoviská SIEA)

(podpora bývania, úvery, nenávratné príspevky, zatepľovanie) 

(verné napodobeniny originálov parfúmov svetových značiek)

 
 


 

 

 


Počasie dnes

Teplota:
Smer vetra:


nie sú údaje

Mestský úrad Nitra :
Štefánikova trieda 60
950 06 NITRA 
037/65 02 111
0911/990 256
Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja:
Rázusova 2A, 949 01 Nitra
Telefón: 037/ 6922 911
Fax: 037/ 6580 262
E - mail: info@unsk.sk
Okresný úrad Nitra:
Štefánikova trieda 69, 949 01 Nitra
037/ 65 49 111
Polícia:
158, 112
Hasičský a záchranný zbor:
150, 112
Mestská polícia:
159, 112
Zdravotná záchranná služba:
112, 155, 037/7 833 005, 0918 888 653 
Pohotovosť - elektrárne:
0850 111 555, 037/7 763 246
Pohotovosť - plyn:
dispečing -  037/6 518 892, spojovateľka -  037/6 911 111
Pohotovosť - vodárne:
v pracovnej dobe -  037/6 518 756, mimo pracovnej doby -  037/6 513 420
Linka dôvery v Nitre:
037/6 523 222
Útulok pre zvieratá:
0904 207 777, 0902 202 161, 0908 484 770
Dispečing záchrannej leteckej služby- Nitra:
181 55
Záchranná služba:
155, 112, 037/6 504 477
Nahlasovanie porúch verejného osvetlenia:
037/6 55 74 93

Nitrianska Trafačka – útulná fotogaléria

dátum pridania: 16.02.11-10:54

František Kolář je nitriansky fotograf, ktorý sa rozhodol otvoriť fotogalériu v budove bývalej trafostanice, s priliehavým názvom Trafačka. Venuje sa aj vyučovaniu fotografických techník, vedie rôzne workshopy, do Nitry prináša (slovenských aj svetových) významných fotografov a v budúcnosti by chcel organizovať happeningy spojené s fotografiou ako umeleckým dielom. My sme sa ho na galériu Trafačka opýtali viac...

Čo bolo vašou hlavnou hnacou silou pri založení fotogalérie Trafačka?
Chcel som spojiť príjemné s užitočným a rozšíriť aktivity, ktoré vykonávam vo svojom ateliéri, aj iným spôsobom. Chodia sem rôzni ľudia, či už sa chcú vzdelávať alebo spoznávať fotografiu ako takú, a tak mi napadlo, že by bolo dobré aj nejaké duchovné prepojenie medzi učením sa a spoznávaním. A keďže sa ukázalo, že priestor na prízemní nie je celkom využitý, mohla vzniknúť plocha na vystavovanie.

Ako dlho funguje Trafačka ako galéria?
Otvoriť fotogalériu som sa chystal už dlhšie, ale zároveň som čakal na nejaký väčší dôvod. Dobrým dôvodom sa ukázala prvá výstava študentov Tralaškoly na sklonku minulého školského roka, ktorou sme oficiálne spustili činnosť galérie. Spojili sme príjemné s užitočným a povýšili ich štúdium kamsi inam. Nestačí sa totiž len zaujímať o fotku, učiť sa o nej a vnímať ju, ale je dobré sa ňou aj prezentovať.

Vy ste vymysleli galérii názov?
Áno, prišlo mi to logické, lebo táto budova je jedna z prvých, ak nie úplne prvá trafostanica, postavená pri elektrifikácii našej krajiny. Je to tiež historická priemyselná pamiatka registrovaná na Ministerstve kultúry SR a pre mňa je a vždy bola trafačkou. Chcel by som, aby sa ten názov vžil, podľa mňa aj dobre znie. Nádherné trafačky sú aj v Prahe a Poprade: tiež sú to bývalé trafostanice a dnes sú z nich galérie.

V Trafačke už vystavovalo viacero slovenských aj zahraničných fotografov. Ako získavate umelcov- fotografov pre túto vec?
Ja sám sa vo fotografii neustále vzdelávam, preto sa veľmi rád zúčastňujem rôznych workshopov a už roky chodím do Prahy do jedného ateliéru, kde môžem spoznávať umelcov. Tiež ak ma zaujme práca nejakého fotografa a chcel by som sa od neho niečo naučiť, vycestujem za ním a ak medzi nami fungujú komunikačné kanály, jednou z mojich prvých otázok naňho je, či by chcel a mohol prísť... Fotografov teda získavam na základe osobného poznania. Minulý rok u nás vystavoval napríklad v Prahe žijúci arménsky novinár a fotograf Garik Avanessian. Tento rok príde Lukáš Dvořák a asi aj Vlastík Kula z Chebu, extravagantný fotograf – chcel by som, aby ho Nitra zažila!

Aké ďalšie kultúrne podujatia sa organizujú v Trafačke?
Chceli by sme tu organizovať viac happeningov, ktoré by súviseli s fotografiou. Samozrejme, popri fotke sa môže zviezť aj hudba alebo iné druhy umenia. Nebránim sa ani tomu, keď niekto príde s dobrým nápadom. Nedávno prišli dve dievčence, ktoré komunikujú so sprejermi. Oni sami majú fotografie a hneď mi napadla myšlienka, aby urobili prezentáciu svojich fotiek, ktorú spojíme priamo so sprejovaním! Aj pravidelné stretávanie sa fanúšikov fotografie a podobné počiny by boli skvelé.

Vy osobne vediete aj fotografické kurzy a workshopy. Baví vás učenie alebo vás teší skôr odovzdávanie vlastných skúseností ďalej?
Mám taký pocit, že aj jedno aj druhé. Sám sa v oblasti fotografie dosť vzdelávam, a to sa v človeku po čase nakumuluje. Jedného dňa som si položil otázku, čo tak posúvať svoje vedomosti ďalej? Veď do hrobu si skúsenosti nevezmem a mám aj dosť trpezlivosti. Z tejto myšlienky vznikla aj fotoškola a rôzne iné aktivity... Dnes sa fotí krížom-krážom a s čímkoľvek, lebo to priniesla doba. Stroje za nás urobia čím ďalej, tým viac práce a čím je viac techniky, tým je menej uvažovania a tým viac sa zatláča do úzadia také to prirodzené uvažovanie. Chcem sa hlavne venovať starým technikám a klasickej fotografii, lebo to je jeden zo spôsobov, ako priviesť človeka k prirodzenému uvažovaniu. Už teraz sa stránim pri výučbe prílišného „technizovania“, ale snažím sa v rovine myšlienkovej a filozofickej naučiť človeka uvažovať o fotke.

Myslíte si, že je v dnešnej dobe ťažké stať sa fotografom a vystavovať vlastné diela?
Určite nie. Samozrejme, treba mať aj trochu šťastia a byť v správnom čase na správnom mieste, ale určite je možností x-násobne viac, ako bolo voľakedy. Otázkou je len to, či človek nájde v sebe odvahu vystúpiť z radu a povedať si: „Chcem sa prezentovať a chcem, aby svet videl moju tvorbu“. A potom je to aj o vzdelávaní... Keď sa učím, tak mám rozhľad a prehľad, viem sa vo svete fotografie lepšie orientovať.

V budove Trafačky je aj malá kaviarnička. Môže do nej prísť ktokoľvek, kedykoľvek?
Zatiaľ sme tomu nedali taký kaviarenský ráz, ale chceli by sme ju naplno spustiť v jarných mesiacoch. Možno sa nám podarí vymyslieť aj nejaké vonkajšie sedenie, kde by sa potom mohli konať happeningy. Ktokoľvek by mohol prísť, pozrieť si fotky, obrázky, knižky, časopisy, dať si pivo...

Máte nejaký sen, koho by ste v Trafačke najradšej privítali?
Sny sú, čoby nie! A je ich dosť. Chcel by som tu vystavovať tvorbu jedného človeka, s ktorým sa dohadujem už druhý rok. Jaro Sýkora z Oravy je excelentný fotograf a veľmi by som chcel prezentovať jeho oravskú krajinu a portréty. Mám taký pocit, že toto by mali všetci vidieť a on by mal byť vystavený v každej galérii.

*** Galériu Trafačka nájdete na križovatke ulíc Vodná a Janka Kráľa, na čísle 65.

Foto: Peter Raškovič

-sg-
 


Media galéria




 poslať článok mailom  vytlačiť článok



Chcete dostávať vždy aktuálne informacie z nášho mesta?
Prihláste sa na odber noviniek!

© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.